TOIMINTAA

SAPFO-LISTA

KIRJAKEKO

TEKSTEJÄ

HELSINKI

VIRTUAALIMAAILMAETUSIVU

ENGLISHsapfo-palaute@sappho.net


 Sapfinen verkonmutka

Sapfo-listan käytöohjeet

1: Listan luonne

Sapfo-list on suomalainen sähköpostin välityksellä leviävä keskustelufoorumi, jolla on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja uutisia postilistan jäseniä kiinnostavista aiheista. Ennen muuta aiheena on lesbous kaikkineen, mutta keskustelua ei ole millään muotoa rajattu siihen.

Postilistan jakeluun pääsee mukaan jokainen halukas, listan aihepiiristä kiinnostunut nainen, jolla on toimiva sähköpostiyhteys.

Keskustelu on sensuroimatonta: vain kirjoittaja itse päättää, mitä hänen listalle lähettämässään viestissä lukee.

Hyvän, verkossa noudatetun tavan (netiketin) ja tekijänoikeuden mukaisesti listalle lähetettyjä kirjoituksia ei saa levittää muualle ilman kirjoittajan lupaa. Jos haluat lainata jonkun itse laatimaa kirjoitusta osittain tai kokonaan muualla kuin sapfo-listalla, sovithan kirjoittajan kanssa asiasta.

Koska sapfo-list on tarkoitettu naisille, on erityisen epäkohteliasta muita listalla olevia kohtaan kopioida heidän tekstejään luvatta (mukavienkaan) miesten nähtäväksi.

Postilistalla on yliopistojen, yritysten ja järjestöjen ja muiden yhteyksien kautta sähköpostia lukevia monen ikäisiä naisia, joten näkemykset, kokemuspohja ja sähköpostin seuraamiseen käytettävissä oleva aika saattavat vaihdella paljonkin. Varaudu erilaisten, kiinnostavien mielipiteiden kirjoon.

2: Miten posti kulkee

Kun haluat kirjoittaa viestin koko listan luettavaksi, lähetä se osoitteeseen sapfo-list@sappho.net (myös listan vanha osoite, sapfo-list@helsinki.fi toimii).

Mikäli vastaat kirjoitukseen postiohjelmasi reply-toiminnolla, vastauksesi menee toiselle kirjoittajalle (eikä minnekään muualle). Jos haluat vastata niin, että vastauksesi näkyy myös listalla, pane toiseksi (tai ainoaksi) vastaanottajaksi sapfo-list@sappho.net

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää, jota et halua lähettää koko postilistan ihmeteltäväksi, käytä erillistä lomaketta. Voit kysyä postiongelmista tms. tai esim. pyytää, että postintulo pysäytetään tietyksi (kesäloman) ajaksi, mikäli et jaksa lukea kovin suurta määrää karttuneita kirjoituksia.

Lista sijaitsee sappho.net -postijärjestelmässä. Se on majordomo-lista, ja listan osoitteeseen lähetetyt postit lähtevät heti ko. postijärjestelmään saavuttuaan edelleen kaikille listalla olijoille. Tämä tapahtuu automaattisesti ympäri vuorokauden, ellei postinkulussa ole poikkeuksellisesti laiteteknisiä katkoja.

Mikäli et halua viestejä sitä mukaa kuin ne tulevat vaan harvemmin, ns. koosteina (digestinä), voit tavallisen tilauksen sijasta valita listan digest-version.

Automaattisten tilauskomentojen osoite, jos niitä haluat käyttää, on: majordomo@sappho.net

3: Kirjoittamisesta

Kun kirjoitat listalle, muista kirjoittaa nimesi viestisi alle. Tämä siksi, etteivät kaikki postijärjestelmät tuo lähettäjän tietoja (edes sähköpostiosoitetta) näkyviin.

Kun lainaat toisen kirjoittajan tekstiä, erota se omastasi vaikka lisäämällä esim. väkäsiä lainatun kohdan alkuun jotta muut näkevät kuka sanoi mitä:

> tämä on lainattua tekstiä

Kun kirjoitat paljon tekstiä, vaihda välillä kappaletta. Tauoton koko ruudun täyttävä tekstimassa on hankalaa lukea ja rasittaa varsinkin huonoa päätettä käyttävän lukijan silmiä. Myös rivinpituus vaikuttaa tekstisi luettavuuteen, älä mielellään kirjoita "reunasta reunaan".

Mikäli viestisi on maantieteellisesti rajattu, esim. ilmoitus paikallisesta tapahtumasta, kerro se jo otsikossa:
HKI: Biljardiopettajaa kaivataan

Älä lähetä listalle ketjukirjeitä, virusvaroituksia tai isoja liitetiedostoja! Lähetä listalle pelkkää tekstiä, älä html-liitteitä tms.

Ole huomaavainen digestin tilaajia kohtaan ja yritä lainata muiden tekstistä vain kohtuullisen kokoisia pätkiä.

Voimakkaat mielenilmaisut ja todelliset tai todennäköiset 'piikit' kuuluvat sähköpostilistojen arkipäivään. Tätä ei voi kokonaan välttää, mutta jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa postilistan tunnelmaan esim. seuraavasti:

  1. Kun tunnet tarvetta sanoa jotain repäisevää, odota 10 minuuttia (tai seuraavaan päivään) ja sano se vasta sitten.
  2. Muista, että sananvapauteen kuuluvat mielipiteenilmaisut.
  3. Mikäli muiden kirjoitukset tuntuvat masentavan riitaisilta, yritä keventää painostavaksi muuttunutta ilmapiiriä jollain asiallisella ja/tai myönteisellä viestillä.
  4. Varaudu siihen, että toisten huumorintaju ja asiatyyli saattavat poiketa omistasi, ja mieti vielä kerran, oliko lukemasi piikki todellinen, ja jos olikin, kannattaako siihen tosiaan tarttua.

Jokaisella listalla on enemmän hiljaisia lukijoita kuin aktiivisia kirjoittajia. Sama koskee sapfo-listaa. Mikäli kuulut edellisiin, olet yhtä tervetullut kuin muutkin, mutta kuulisimme sinusta silti mielellämme!


Päivitetty 9.06.2005