TOIMINTAA

SAPFO-LISTA

KIRJAKEKO

TEKSTEJÄ

HELSINKI

VIRTUAALIMAAILMAETUSIVU

ENGLISHsapfo-palaute@sappho.net


 Sapfinen verkonmutka

Sapfo-listan lyhyt historia

Suomen Sapfo perustettiin 7.4.1993. Se oli ensimmäinen eurooppalainen postituslista laatuaan.

Postilistan perusti Eva Isaksson. 1990-luvun alussa oli olemassa joitakin amerikkalaisia postituslistoja, joista suurin oli jo 1987 perustettu sappho. Sen ja muiden lesbolistojen alkuvaiheista enemmän ks. Living with lesbian lists

Suomen Sapfo aloitti Helsingin yliopiston palvelimella. Huhtikuun 7. päivänä 1993 lähti meili listan perustajan silloin tietämiin 30 sapfiseen suomalaiseen osoitteeseen. "Kysyin, kiinnostaako uusi lista, ja haluaisivatko nämä ihmiset olla mukana. Muistaakseni aivan jokainen halusi."

Varmaan yliopistosta johtuen listan alkuvaihe oli hiukan lesbotutkimuspainotteinen. Vilkkaan startin jälkeen lista rauhoittui ajan mittaan, ja välillä saattoi kulua pitkäänkin ilman että uusia viestejä lähetettiin. Hiljaisten aikojen yli auttoi mm. säännöllinen otsikkokooste, jossa listattiin listan viikon aiheet. Viikkoina, jolloin juuri mitään muuta ei lähetetty, se muistutti listan olemassaolosta ja listalle kuulumisesta.

Syksyllä 1996, kun Pauliina Kauppila kyseli lukuja graduaan "Sapfo-lista viestintäympäristönä" (1997) varten, listalla oli 140 tilaajaa, ja melko riittävästi liikennettäkin. Ks. tarkemmin gradun lukua listan historiasta.

Lista muutti elokuussa 1997 omalle palvelimelleen, sappho.net:iin. Aluksi se sai teknistä ym. tukea SETAlta, mutta itsenäistyi elokuussa 2000.

Uudella vuosituhannella listan tilaajamäärä on kasvanut. Listan täyttäessä kymmenen vuotta tilaajia oli päälle 700 henkeä ja viestejä liikkui 150-400 kuussa. Mikäli listan "viikon kyselyjen" vastauksiin on uskominen, niin tyypillinen listalainen on 20-40 -vuotias ja asuu ruuhka-Suomessa.


Päivitetty 20.01.2004