TOIMINTAA

SAPFO-LISTA

KIRJAKEKO

TEKSTEJÄ

HELSINKI

VIRTUAALIMAAILMAETUSIVU

ENGLISHsapfo-palaute@sappho.net


 Sapfinen verkonmutka

Hannele Lehtikuusi 20.2.1960-20.2.2004

Helsingin Sanomat 26.02.2004 Tänään-osiossa

KUOLLEET
Vihreä vaikuttaja puolusti sateenkaariperheitä
Järjestösihteeri Hannele Lehtikuusi

Vihreän liiton järjestösihteeri, seksuaalivähemmistöjen puolustaja Hannele Lehtikuusi kuoli 44-vuotiaana vaikeaan sairauteen Helsingissä 20. helmikuuta.

Hän oli syntynyt 20. helmikuuta 1960 Kiteellä. Lehtikuusi kirjoitti ylioppilaaksi Savonlinnan taidelukiosta ja opiskeli sittemmin muun muassa uskontotiedettä Helsingin yliopistossa.

Kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen näkyi vahvana Hannele Lehtikuusen elämässä. Hän oli monipuolinen järjestö- ja kulttuuritoimija.

Hänet tunnettiin laajaltikin rohkeana seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ajajana, sillä puolisonsa Hanna Rädyn kanssa hän antoi lämpimät kasvot kymmenille lehtijutuille ja tv-ohjelmille sateenkaariperheistä eli samaa sukupuolta olevista pareista ja heidän lapsistaan.

Lehtikuusi toimi pitkään Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry:ssä, näkyvimmin yhdistyksen puheenjohtajana 1995-97. Hän siivitti myös alkuun lesbo- ja homoelokuvien festivaalin Vinokinon Turussa ja oli mukana perustamassa eurooppalaista homojen ja lesbojen yhteistyöjärjestöä ILGA-Europea.

Hannele Lehtikuusen määrätietoisen, suorapuheisen panoksen muistaa myös moni politiikan vaikuttaja. Hän oli usein mukana taustakeskusteluissa, joissa edistettiin esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kuten lakia parisuhteen virallistamisesta.

Vihreän liiton palvelukseen hän meni 1993, ja hänen osuutensa liiton järjestäytyneen toiminnan vakiinnuttamisessa oli keskeinen. Lehtikuusen myötävaikutuksella vihreiden jäsenjärjestöjen palvelut saivat nykyiset muotonsa. Hän vastasi yli kymmenen vuoden ajan liiton sääntöjen kehittämisestä ja järjestösihteerinä vihreiden kenttäväen palvelemisesta.

Helsingin kaupunginvaltuustossa Lehtikuusi oli varavaltuutettuna vuodesta 1996 lähtien ja Uudenmaan liiton hallituksen 1. varapuheenjohtajana vuosina 1996-2000.

Hannele Lehtikuusta jäävät kaipaamaan puolison, sukulaisten ja laajan ystäväpiirin ohella pariskunnan kaksi pientä poikaa.

Ari Heikkinen
Rainer Hiltunen

Kirjoittajat ovat Lehtikuusen työtovereita ja perhetuttavia.


Päivitetty 11.03.2004